Tani i zdrowy bar roślinny

Drugie chronologicznie całkowicie roślinne miejsce w Krakowie prezentuje ciekawą alternatywę dla stosunkowo drogich knajp. „Bar Wegański” to zdecydowanie intrygujące miejsce.

DSC_5375m

Bar otwarto w marcu 2015 roku. Promujące roślinną dietę miejsce, gdzie można zjeść dania całkowicie własnej produkcji, zostało urządzone głównie z recyklingowanych materiałów. Wyraźnie widać, że wystrój tworzyły osoby o bujnej wyobraźni – możecie tu podziwiać zbliżone zdjęcia warzyw, „roślinny kosmos” pod sufitem, a nawet delikatnie pobujać się na huśtawko-ławce.

DSC_5380m

Miejsce to pomimo swych kompaktowych rozmiarów, zaskakuje szerokim wyborem menu. Menu jest zmienne, więc warto tu zaglądać w poszukiwaniu nowości. Dostaniecie tu zarówno dania takie jak burger tygodnia, tortilla, ale również zweganizowane obiadki i sushi. Co niedzielę można tu przyjść na obiad „jak u mamy” – 3 dania z polskiej kuchni. Na specjalną uwagę zasługuje fakt, że prawie wszystko jest tu tworzone własnymi rękami – np. w tortilli również placek jest własnej roboty.

Po spożyciu smacznego, kwaskowatego kompotu spróbowałem pożywnych klusek śląskich, z pietruszkowymi „skwarkami” i mocno podpieczoną cebulką. Zupą dnia był pikantny rosół orientalny z dużą ilością składników z kuchni wschodniej. Tortilla była pełna smaku i adekwatnych proporcji. Spróbowałem też dwóch rodzajów sushi – pikantno-słodkiej tempury z awokado (rewelacja, czapki z głów!) oraz delikatnego uramaki (z ryżem na wierzchu) z dodatkiem wasabi. Na deser spróbowałem dwóch przepysznych słodkości, pierwsza z nich to sernik kokosowy z wiśniami. Drugi deser to japońskie inari – zaskakująca mieszanka owoców (moja wersja zawierała kawałki wiśni i melona) i ryżu, zamknięta w specjalnie spreparowanym tofu. Wszystko było przepyszne, dlatego zjadłem trochę za dużo, w końcu roślinny łasuch ze mnie. Tu nie dostaniecie dania, które nie ma smaku – kucharze nie boją się odważnie przyprawiać swych dań, z ewidentnym zyskiem dla klienta.

DSC_5395mDSC_5399m

DSC_5402m

Potrawy możecie zamówić również w rowerowej dostawie – na koncie facebookowym jest mapka zasięgu.

Ceny są na naprawdę każdą kieszeń – najdroższe danie menu kosztuje tu 15 złotych. Zupa kosztuje 4 zł, danie dnia 10 zł, burger 10 zł, tortilla 12 zł, sushi 10-15 zł, desery 3-6 zł, herbata 2zł, woda gratis, kawa „co łaska”.

„Bar Wegański” to niebanalna przestrzeń, w której poza klasykami dostaniecie też dania japońskie i z innych kuchni świata. Warto tu często zaglądać.

Bar Wegański

Ul. Starowiślna 28

Pn.-Pt. 11.00-19.00

Sb.-Nd. 13.00-19.00

Tekst i zdjęcia: Jacek Balázs

Opracowanie to jest aktualizacją artykułu, który ukazał się w magazynie Vege nr 12/2015.

Biogram: Jacek Balázs: Zadeklarowany roślinożerca, miłośnik Tatr i wszelkiego życia. Psycholog, szczególnie zainteresowany tematyką uzależnień.