Owocowe szaleństwo!

Jako, że stragany aktualnie pękają w szwach od wszelkiego rodzaju owocowych pyszności, serdecznie polecamy wzięcie się za porządne słoikowanie!

Tu przykład kilku prostych, wegańskich owocowych przetworów, które łatwo przechowacie do jesieni/zimy, gdy dostępność tych cudeniek będzie mocno ograniczona.

Na początek podgląd z tworzenia dżemu z wiśni – tu dodanie skórek cytryny, żeby pektyny wniknęły w same wiśnie.

DSC_0294m

 

Po połączeniu z cukrem, sokiem cytrynowym i skórką cytryny.

DSC_0299m

Po 2 godzinach macerowania się, czas wyciągać skórki.

DSC_0303m

Dżem z wiśni już gotowy.

DSC_0316m

 

kompot wiśniowy

DSC_0308m

kompot czereśniowy

DSC_0305m

dżem z czerwonej porzeczki

DSC_0312m

dżem z czarnej porzeczki – niesamowicie się żeluje, porzeczka ma pełno pektyny w sobie

DSC_0314m

bezcukrowy dżem bananowo-czekoladowy [banan, kakao, woda] – coś dla ceniących zdrowe podjadki 🙂

DSC_0318m

dżem z agrestu

DSC_0320m

Przykład domowego zapasu przetworów owocowych.

DSC_0321m

DSC_0323m

DSC_0325m

Pysznie, tanio, relaksacyjnie i edukacyjnie! Czy można chcieć czegoś więcej?