Owoce i warzywa przyspieszające naprawę DNA

Serię odżywieniową zaczynamy od filmu https://www.youtube.com/watch?v=pSDedXTsQkE, w którym dr Greger wyjaśnia, dlaczego warto pokusić się o dietę opartą na warzywach i owocach w kontekście uodporniania się na ryzyko pojawienia się raka w naszym organizmie.

Najważniejsze wnioski z filmu:

– na podstawie wielu epidemiologicznych badań, jest mało wątpliwości, że odżywianie oparte na warzywach i owocach poprawia zredukować ryzyko rozwoju chorób degeneracyjnych, również wielu rodzajów raka

– owoce i warzywa nie tylko zawierają antyoksydanty, ale również niezliczoną ilość mikroelementów (z których wiele ma cechy antyutleniające)

– mikroelementy wpływają też na I i II fazę biotransformacji, ścieżki oczyszczające z toksyn, ścieżki łączności międzykomórkowej i endogenne systemy antyutleniające

– z wielu badań wynika, że mikroelementy są znaczącymi modulatorami w wyrażaniu genów, a nawet w naprawie DNA

– średnia ilość uszkodzeń DNA wynosi 800 na godzinę, jeśli DNA nie jest naprawiane może spowodować mutacje i rozwijać się do postaci raka

– sposób naszego jedzenia wpływa na regulację naprawy DNA

– cytryna, persymona (u nas znana jako kaki), truskawka, brokuł, seler i jabłko mają duży wpływ na naprawę DNA (np. cytryna (nawet pozbawiona witaminy C) obniża zniszczenie DNA o około 1/3)