N’Ice Cream Factory

Dodatki zdrowia czyli wegańskie lody (też z oreo!) we Wrocławiu.

Jeśli kuchnia jest sercem domu to instalacja azotowa sercem N’Ice Cream Factory.

Cała instalacja wytwórcza wykonana jest według pomysłu właścicieli:

Wszystko dzieje się zupełnie niemagicznie – prosto – na Twoich oczach a  kremowa konsystencja robi się bez sztucznych dodatków, tuż za ladą. Wiesz co jesz 🙂

Składniki wegańskie oznaczone są “V-ką” i jest ich olbrzymi wybór.

Lody przygotowywane są na bazie mleka sojowego (z ksylitolem lub cukrem) lub krowiego z cukrem, ale też soków owocowych wyciskanych na miejscu w wolnoobrotowej! wyciskarce. Ponoć na te soki trzeba się naczekać ale gdzie we Wrocławiu kupisz taki pyszny kawałek zdrowia?

N’Ice Cream Factory to manufaktura lodów robionych na oczach kupującego, mrożonych ciekłym azotem, ukryta gdzieś w uliczkach wrocławskiego rynku.

Tylko świeże składniki – od zaprzyjaźnionych dostawców, bez mrożonek, bez zagęszczaczy, bez stabilizatorów, bez konserwantów, bez aromatów i barwników. Uf. No ale taki wyczyn to trzeba opisać w całości 🙂

Firma istnieje już 30 lat a jej początki to budka z lodami. Z tego wieloletniego doświadczenia i dociekliwości zrodził się pomysł – jedyny taki w naszym kraju…

Wyobraźcie sobie – padnięci po całodziennym zwiedzaniu Wrocławia zaplanowaliśmy sobie rozmowy na rynku, na leżakach, z nogami w piasku i z drinkiem w dłoni: whisky, słony karmel, węgiel aktywny. A drink podany jako lody na mleku sojowym słodzonym ksylitolem, ubitym na puszysto…

Mogłabym tak odżywiać się całymi upalnymi, wrocławskimi dniami…

A z wegańskich alkoholi w N’Ice można zjeść także: mojito, pina coladę, czerwone wino i więcej.

A co powiecie na taki obiad: jarmuż, dynia, seler naciowy?

Lub śniadanie: granola, espresso i słony karmel?

A to wszystko podane jako lody, w lodziarni? Chcę!

Na miejscu. Na świeżo. Na wynos.

Są też gofry ale nie kosztowaliśmy jeszcze bo lodów jest tyle, że można by o nich napisać nowelę 🙂

Proces wygląda tak: do misy wlewane jest mleko sojowe, wrzucane składniki (oreo, orzechy, karmel owoce), które sam wybierzesz (polecam max dwa-trzy), wszystko jest ubijane i mrożone w kilka sekund. Na to można poprosić o wegańską bitą śmietanę i wszelkie posypki.

Szperając później na stronie internetowej znalazłam ciekawą grafikę, dzięki której można zobaczyć jak wygląda tradycyjny proces produkcyjny lodów:

Dla porównania proces w tej manufakturze pyszności:

Fajna sprawa dla dzieci – mogą się przekonać, że nie wszystko zdrowe co dobre, i że zdrowe też dobre może być 🙂 Trochę to zawiłe ale N’Ice Cream Factory chętnie wyedukuje Wasze lodolubne pociechy na warsztatach:

Dlaczego drewno jest zawsze ciepłe? Co się stanie z ręką zanurzoną w cieczy o temperaturze -196 stopni Celcjusza? Czy powietrze można zważyć? W towarzystwie zdrowych słodyczy dzieci zgłębią te i inne tajemnice chemii i fizyki. A w cenie biletu poczęstunek w postaci lodów!

Prawie jak wegańska policja zajrzeliśmy w każdy kąt, wypytaliśmy o organizację pracy w kuchni, sprawdziliśmy “czystość wegańską”.

Podpytałam też o ważny temat czyli: “jak się pracownicy mają”. No i: są uśmiechnięci, zadowoleni, grafik tworzony jest bardzo elastycznie, pracują po 4-5 godzin. W zasadzie są wykwalifikowanymi doradcami smakowo-dietetycznymi 🙂 Taka praca musi być pasją.

Na zewnątrz są stoliki w przyjemnych okolicznościach zabytków… a w środku, na antresoli, można posiedzieć w długie jesienne wieczory przy kawie, na fotelach, pograć w gry, poczytać książkę…A kawa! Kawa jest vegan we wszystkich wymarzonych wydaniach. Ja piłam Frappe z lodami waniliowymi, ale jest też Ice Latte, jest czekolada na gorąco z dodatkami… Za wegańskość nie przewiduje się tu dopłat 🙂

Jest i dowóz: na terenie Wrocławia – w ciągu 90 minut od zamówienia. Jest i catering – Twoi goście doświadczą niezapomnianych wrażeń ze spotkania z ciekłym azotem. Jest i pyszne.pl 🙂

Widać, że próbują i będą próbowali do końca świata wprowadzać nowe rzeczy. W głowie mają już wegańskie lody proteinowe i specjalne zdrowotne dodatki do nich – marzą o tym by wprowadzić je masowo w siłowniach. I niebawem może wprowadzą coś wegańskiego z szampanem i złotem na specjalne okazje…

autor: Iga Wojtkowiak (tekst i zdjęcia) ; grafiki ze strony www