Najlepsze jedzenie odpierające wpływ zanieczyszczonego powietrza

 

Wśród wielu ciekawych informacji na temat odżywiania, dr Greger umieścił niedawno video (dostępne TU ) o tym, jakim zagrożeniem dla zdrowia jest zanieczyszczone powietrze oraz jakie jedzenie ułatwia odtruwanie ze związków występujących w zanieczyszczonym powietrzu. Polacy w ostatnim czasie uzyskują świadomość, że zanieczyszczone powietrze występuje nie tylko na południu, ale praktycznie na terenie całego kraju, a w szczególności w średnich i dużych miastach.

Treści z powyższego video w telegraficznym skrócie:

– Zanieczyszczenie powietrza może być 9tą przyczyną śmierci na Ziemi.

– Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oświadczyła, że w 2012 roku zanieczyszczone powietrze doprowadziło do śmierci około 3,7 miliona osób.

– Z badań wykonanych w Stanach Zjednoczonych wynika, że w miastach z bardziej zanieczyszczonym powietrzem (pyłem PM 2,5) więcej osób zmarło na choroby sercowe i raka płuc.

– Z brazylijskich badań wynika, że życie w zanieczyszczonym powietrzu zwiększa ryzyko wystąpienia ataku serca o 75%.

– Ekspozycja na ozon, dwutlenek siarki i pył PM 2,5 powiela objawy astmy, jednak zwiększa też ryzyko rozwinięcia się astmy.

– Zanieczyszczone powietrze jest również pozytywnie skorelowane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.

– Nawet gdy zanieczyszczenie powietrza mieści się w oficjalnie ustalonych normach, może ono być szkodliwe dla zdrowia.

– Nasze organizmy są wyposażone w odkażające enzymy, które znajdziemy w wątrobie, jak również w drogach oddechowych.

Brokuły potrafią wzmocnić nasze enzymy odkażające w wątrobie, ale też w drogach oddechowych.

– Po 10 dniach jedzenia brokułów poziom zapalenia wywołanego przez palenie papierosów zmniejsza się o prawie połowę.

Jedzenie ponad 2 szklanek warzyw krzyżowych (brokuł, kalafior, kapusta, jarmuż) prowadzi do obniżenia ogólnego poziomu umieralności o około 20%.

– Po 2 dniach konsumpcji ekstraktu z kiełków brokuła (odpowiednika 200g brokuła dziennie), enzymy antyutleniające (a więc chroniące przed rakiem) występują częściej w naszych drogach oddechowych. Efekt jest nawet 100 razy większy, niż przy jedzeniu innego rodzaju warzyw.

Spożywanie brokułów powoduje nie tylko obniżenie zapalenia wywołanego przez zanieczyszczenie, ale też uodpornienie na przyszłe zapalenia.

– Z badania w Chinach, gdzie powietrze jest bardzo zanieczyszczone wynika, że już pierwszego dnia grupa spożywająca brokuły miała mniejszy poziom zapalenia wywoływanego przez zanieczyszczone powietrze.