Posted on Maj 11, 2017
Najlepsze jedzenie odpierające wpływ zanieczyszczonego powietrza
Wśród wielu ciekawych informacji na temat odżywiania, dr Greger umieścił niedawno video (dostępne TU ) o tym, jakim zagrożeniem dla zdrowia jest zanieczyszczone powietrze oraz jakie jedzenie ułatwia odtruwanie ze związków występujących w zanieczyszczonym powietrzu. Polacy w ostatnim czasie uzyskują świadomość, że zanieczyszczone powietrze występuje nie tylko na południu, ale praktycznie na terenie całego kraju, a w szczególności w średnich i dużych miastach.
Treści z powyższego video w telegraficznym skrócie:
– Zanieczyszczenie powietrza może być 9tą przyczyną śmierci na Ziemi.
– Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oświadczyła, że w 2012 roku zanieczyszczone powietrze doprowadziło do śmierci około 3,7 miliona osób.
– Z badań wykonanych w Stanach Zjednoczonych wynika, że w miastach z bardziej zanieczyszczonym powietrzem (pyłem PM 2,5) więcej osób zmarło na choroby sercowe i raka płuc.
– Z brazylijskich badań wynika, że życie w zanieczyszczonym powietrzu zwiększa ryzyko wystąpienia ataku serca o 75%.
– Ekspozycja na ozon, dwutlenek siarki i pył PM 2,5 powiela objawy astmy, jednak zwiększa też ryzyko rozwinięcia się astmy.
– Zanieczyszczone powietrze jest również pozytywnie skorelowane ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
– Nawet gdy zanieczyszczenie powietrza mieści się w oficjalnie ustalonych normach, może ono być szkodliwe dla zdrowia.
– Nasze organizmy są wyposażone w odkażające enzymy, które znajdziemy w wątrobie, jak również w drogach oddechowych.
– Brokuły potrafią wzmocnić nasze enzymy odkażające w wątrobie, ale też w drogach oddechowych.
– Po 10 dniach jedzenia brokułów poziom zapalenia wywołanego przez palenie papierosów zmniejsza się o prawie połowę.
– Jedzenie ponad 2 szklanek warzyw krzyżowych (brokuł, kalafior, kapusta, jarmuż) prowadzi do obniżenia ogólnego poziomu umieralności o około 20%.
– Po 2 dniach konsumpcji ekstraktu z kiełków brokuła (odpowiednika 200g brokuła dziennie), enzymy antyutleniające (a więc chroniące przed rakiem) występują częściej w naszych drogach oddechowych. Efekt jest nawet 100 razy większy, niż przy jedzeniu innego rodzaju warzyw.
– Spożywanie brokułów powoduje nie tylko obniżenie zapalenia wywołanego przez zanieczyszczenie, ale też uodpornienie na przyszłe zapalenia.
– Z badania w Chinach, gdzie powietrze jest bardzo zanieczyszczone wynika, że już pierwszego dnia grupa spożywająca brokuły miała mniejszy poziom zapalenia wywoływanego przez zanieczyszczone powietrze.