Najbardziej szokujące efekty stosowania pełnowartościowej diety wegańskiej

Czas na ożywienie strony, jak i udostępniania wiarygodnych i łatwych w zrozumieniu medycznych treści, związanych z wegańskim odżywaniem.

Kanał „Plant Based News” na platformie Youtube od długiego czasu dostarcza wielu ciekawostek na ten temat. Tu (link: https://www.youtube.com/watch?v=BvWeeABtN9U) video stworzone na konferencji dotyczącej odżywiania, zawiera wypowiedzi wielu znanych i cenionych lekarzy, których nie sposób uznać za niewiarygodnych czy stronniczych.

Mocno polecamy obejrzeć video, poniżej zamieszczamy tłumaczenie:

– Anthony Lim (dr medycyny): Najbardziej zaskakujące dla mnie w obserwacji moich pacjentów, którzy przyjęli pełnowartościową dietę wegańską jest fakt, że byli oni w stanie nie tylko kontrolować/zarządzać, ale zwalczać ich chroniczne choroby, nawet przy porzuceniu leków. To jest rewolucyjne.”

Alan Goldhamer (dr kręgarstwa): „…ciało jest w stanie zrobić to, co robi najlepiej, a więc wyleczyć się.”

Michael Greger (dr medycyny): Jest tylko jedna dieta, która ma udowodnione działanie odwracające chorobę serca u większości pacjentów – dieta oparta na roślinach. […] po co w ogóle rozważać inną dietę?

– Mariana Mendible (dr medycyny, członek Amerykańskiego Koledżu Chirurgów (F.A.C.S.)): „…obniża masę ciała, obniża ciśnienie tętnicze, obniża cholesterol; miałam pacjentów którzy odstawili stosowanie insuliny i leków obniżających ciśnienie.

– Martica Heaner (dr filozofii): „…również mój ojciec doznał całkowitego wyleczenia z cukrzycy, poziom jego cukru się unormował przy braku używania insuliny.”

– Anthony Lim (dr medycyny): „Kiedyś pacjentom polecałem leki na problemy z glukozą, cholesterolem, ciśnieniem tętniczym. Teraz Ci pacjenci mogą się całkowicie wyzbyć tych leków, a jedyną konieczną zmianą jest to, co nabijają na swój widelec.

Michael Klaper (dr medycyny): Oszałamiające jest obserwowanie, jak obniżają się kolejno przypadłości (nadciśnienie tętnicze, waga ciała, cholesterol, ilość dni pomiędzy ruchami jelit, konieczność używania leków), a podwyższają się poczucia satysfakcji i radości (pacjentów).

Pamela Popper (dr filozofii, dr naturopatii (N.D.)): Interesujące są wypowiedzi pacjentów z informacjami, że dodatkowo zmniejszył im się problem z trądzikiem, wstają rano w gotowości, nie zasypiają po południu jak kiedyś, są za to pełni energii.

Mariana Mendible (dr medycyny, członek Amerykańskiego Koledżu Chirurgów (F.A.C.S.)): „…pacjenci leczą się z alergii skóry.”

– Robert Ostfeld (dr medycyny, mgr): „…bardzo często (pacjenci) mówią, że śpią lepiej, mają więcej energii, często chroniczny problem zostaje rozwiązany (np. zapalenie prostaty) po przyjęciu diety opartej na roślinach; rozwijanie sprawności seksualnej (zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet) po przyjęciu diety opartej na roślinach.”

– Hana Kahleova (dr medycyny, dr filozofii): „…jedzenie roślinne zdecydowanie wzmacnia nasze poziomy energii

– Robert Ostfeld (dr medycyny, mgr): Wielu moich pacjentów to atleci, opowiadają mi jak po prostej zmianie diety czas przebiegnięcia mili się skraca, są w stanie ćwiczyć bardziej intensywnie i szybciej; jest wiele patofizjologicznych argumentów to potwierdzających.

Pamela Popper (dr filozofii, dr naturopatii (N.D.)): „Wygląda na to, że jestem milsza. Gdy nie czujesz się źle, możesz być milszą osobą.”

– James Loomis (dr medycyny, absolwent MBA): Przeszedłem na dietę roślinną 5-6 lat temu, miałem kilka problemów medycznych takich jak nieregularne bicie serca czy wysoki cholesterol. Po obejrzeniu filmu „Forks over knives” który mówi o używaniu jedzenia jako lekarstwa, gdy wprowadzałem dietę roślinną, w ciągu 3 miesięcy nie tylko schudłem, nie tylko cholesterol mi się obniżył, moje serce zaczęło bić regularnie, dodatkowo poprawił mi się nastrój i produktywność w pracy wraz z ogólnym poziomem energii. Nie spodziewałem się też, że pozbędę się alergii przechodząc na roślinne żywienie. Widzę takie zmiany też u swoich pacjentów, którzy się w pełni angażują w zmianę swojej diety.

– Neil Barnard (dr medycyny, członek Amerykańskiego Koledżu Kardiologii (F.A.C.C.)): Mówimy tu o poważnych problemach (choroba serca, rak, cukrzyca, otyłość), a dla następnego pokolenia te problemy są jeszcze istotniejsze.

– Caldwell Esselstyn (dr medycyny): Choroba sercowo-naczyniowa nie jest jedyną która jest odwrócona przez to (roślinne żywienie)cukrzyca, nadciśnienie, zawały, otępienie naczyniowe, wrzody, choroba Crohna, reumatyzm, toczeń, stwardnienie rozsiane, alergie, astma, choroba nerek…lista nie kończy się na tym – my je absolutnie zatrzymaliśmy, odwróciliśmy (dietą wegańską) – niech (niestosujący diety wegańskiej) pokażą mi takie same efekty za pomocą ich diety.”