Jaka jest naturalna dieta człowieka?

Tym razem Dr Greger (https://www.youtube.com/watch?v=AzBEhD2o5Ho) zastanawia się, co nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze, metabolizm i fizjologia mówią nam na temat tego, co ludzie powinni jeść.

Zachęcam do zapoznania się z całym filmem, ale leniuchom lub nieznającym angielskiego podajemy najważniejsze wnioski z filmu:

– przez ponad 90% istnienia człowieka codzienną bazą diety były: liście, kwiaty i owoce

– najlepszym sposobem na ocenienie naszego współczesnego zapotrzebowania żywieniowego jest porównanie z zapotrzebowaniami najbliższych nam małp człekokształtnych

– nie udowodniono zauważalnych różnic w zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, działaniu metabolizmu czy fizjologii pomiędzy człowiekiem a małpami człekokształtnymi

– owoce i warzywa są nie tylko dobre dla nas, są wręcz niezbędne dla zdrowia (niejedzenie owoców i warzyw może spowodować nawet śmierć u naszego gatunku z powodu niedoboru witaminy C)

– ludzie (jak również wiele innych grup ssaków) niezdolni do łączenia w sobie witaminy C, są zdecydowanie roślinożerni

– w epoce kamienia spożywaliśmy około 10 razy więcej witaminy C i błonnika, niż współcześnie

– ludzkie ciało musi się chronić przed utleniaczami (oksydantami), tak samo jak rośliny – staliśmy się więc zależni od spożywania dużej ilości roślin, by zapewnić naszym organizmom wystarczającą ilość antyutleniaczy (antyoksydantów)

– oparcie swojego systemu żywienia na roślinach promuje zdrowie i długowieczność