Czy awokado są zdrowe?

Kolejny rok już za nami, dr Greger nie zasiada na laurach. W najbliższym czasie przedstawimy kilka klipów ze świeżo stworzonej listy 10 najbardziej popularnych w roku 2017.

10te miejsce listy zajmuje klip (dostępny tu: https://www.youtube.com/watch?v=P5YZlluVXn0) .

Najważniejsze fakty przetłumaczone z tego klipu:

– Drzewo awokado wytwarza własny pestycyd, z badań wynika że jest on potencjalnie rozważany jako element lub wręcz zastępstwo chemioterapii przy leczeniu raka piersi, a możliwe że też nowotworów innych organów.

– Potencjalna szkodliwość powyższego pestycydu dla rozwoju innych komórek (nie-rakowych) jest powstrzymywana przez ekstrakty z żurawiny i awokado.

– Ekstrakt z owoców awokado skutecznie powtrzymuje komórki rakowe przed rozrostem.

– Ogólnie patrząc, fermentacja węglowodanów w naszym ciele jest oceniana jako zyskowna, a fermentacja białek szkodliwa. Diety oparte na roślinach są zyskowne i w tym kontekście , ponieważ zawierają dużą ilość różnych węglowodanów (jak np. błonnik czy skrobie).

– Ze świeżych badań wykonanych na Jamajce wynika, że mężczyźni z grupy spożywającej największą ilość awokado dziennie (przynajmniej 60 gramów) mieli o ponad połowę zmniejszone ryzyko raka prostaty.

Awokado wzmacniają funkcjonowanie tętnic, obniżają cholesterol, a do tego zmniejszają zagrożenie nowotworem – także powinno być spożywane jak najczęściej.